U sklopu projekta Urbani vrtovi, u suradnji s pokroviteljima 24 sata i Arena Centrom organiziramo sadnju žive ograde oko vrtnih parcela dodijeljenih na besplatno korištenje građanima i šesteročlanoj obitelji Županić, članovima 3L. Vrtne parcele, prije dodjele, tretirane su Biolitom i efektivnim organizmima no ostao je problem neposredne blizine autoceste.

Živa ograda će imati primarnu ulogu zaštite od ispušnih plinova s autoceste sa sjevera no imat će i ulogu zaštite od sjevernih vjetrova, ulogu apsorpcije i refleksije sunčevih zraka s juga, ulogu ograde te će većim dijelom građanima (i npr. pticama) davati jestive plodove.

25. listopada u subotu od 11 sati na lokaciji vrtova organiziranih sjeverozapadno od glavnog ulaza u Arena Centar, Lanište 32, planiramo posaditi grbave vrbe, dvadeset thuja, četrdeset borovnica i četrdeset aronija. Sadnice će osigurati 24 sata u suradnji s partnerima projekta. Arena Centar organizira program. Putem medija pozivamo sve građane, a uz to direktno upućujemo pozive školama i vrtićima s Eko programima.

NOVO! Za najmlađe sudionike imamo nagrade! Za do oko pedeset djece osigurane kino ulaznice: Bijeg s planeta Zemlje SINK u 13:15 i/ili Pas Pudsey film u 12:55. Dođite na vrijeme i prijavite se za sudjelovanje!

Voditeljica programa bit će Josipa Rupić. Zbog zdravstvenih razloga program nažalost ne može voditi, kako je bilo u najavi, Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Posluživat će se grah i čajevi. Naši gosti i suradnici Miroslav i Karmela Kiš, diplomirani permakulturni dizajneri, govorit će o permakulturi općenito te o multifunkcionalnosti vjetrobrana.

Od onečišćenja se ne možemo sakriti pod stakleno zvono. Na poljoprivrednim područjima tlo i zrak onečišćavaju se i osiromašuju kemikalijama i drugim agresivnim metodama, a uz to biljke uzgajane konvencionalnim metodama najčešće su locirane uz velike prometnice. Na području gradova tlo i zrak onečišćeni su u prvom redu od ispušnih plinova te su štetne tvari akumulirane u tlu. Iako je zagađenje danas znatno manje nego u vrijeme industrije i ispušnih plinova punih teških metala, olova u prvom redu, kod organskog uzgoja u gradu treba se zaštiti:

  • od direktnog onečišćenja iz zraka sadnjom grmlja i drveća,
  • od direktnog onečišćenja  izmetom kućnih ljubimaca nekulturnih i neosviještenih vlasnika no
  • u prvom redu od onečišćenja akumuliranog u tlu. Biljke hranjivo uzimaju iz tla kroz korijenski sustav i na taj način upijaju i toksine. Fizička barijera na tlu stoga treba imati i ulogu čišćenja tla te poboljšanja kvalitete zemlje.”

Pogledajte cijeli članak na EkoMreži.

Upute za sudjelovanje:

Svi sudionici će aktivno sudjelovati u sadnji te se trebaju primjereno obući za boravak vani, odnosno za rad sa zemljom. Svi koji imaju ili mogu posuditi alat ponesite svoj (štihača najvažnija, zatim grablje i sl.). Okupljanje volontera na lokaciji je oko pola sata do sat prije događanja, odnosno oko 10 do 10:30.

U slučaju jake kiše planiran je obilazak sajma Greenvest i slikanje s Kornelijom.

Vidimo se!

Moguće su dopune i izmjene programa pa nas pratite! Nagrade?

ilustracija vjetrobrana, Zrinka Babić

ilustracija vjetrobrana, Zrinka Babić

DSC05536 DSC05538

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra

12.4.2014. dodjela vrtne parcele kod Arena centra